Læs mere om fordele og ulemper ved kreditkort her.
Per Petersen No Comments

Er kredittkort nyttig. Fordeler og ulemper ved kredittkort

De aller fleste av oss er vel utstyrt med minst ett kredittkort, mange av oss med flere. Men er kredittkort nyttig eller er de bare heft, plunder og et nødvendig onde. Vel, meningene er mange og vi skal ikke ta noe stilling til dette her, men heller se litt på fordeler og ulemper ved denne typen av lån. For det må vi aldri glemme uansett hva vi måtte mene om kredittkort. Når du bruker eller betaler noe med kredittkort bruker du lånte penger. Dette er penger du skal betale tilbake senere.

Fordeler med kredittkort

Kredittkort er et mye tryggere betalingsmiddel enn det kontanter er. Skulle du miste eller få frastjålet lommeboka di som er full av penger, i form av kontanter, vil, dersom det ikke skulle være en veldig ærlig finner, pengene være tapt. Skulle det samme hende med kredittkortet ditt vil sjansene være veldig store for at du ikke får noe, eller et veldig redusert, økonomisk tap. Husk bare på å få ringt og sperret kortet så snart som mulig, og for all del ikke oppbevar koden til kortet på en lapp sammen med kredittkortet. Flere og flere av oss forbrukere handler på nett. Stadig flere nettbutikker ser dagens lys og tilbudene og ikke minst utvalget øker fra dag til dag. De fleste av disse nettbutikkene tilbyr en aller annen form for sikker, trygg og enkel betalingsløsning ved å bruke kredittkort. Mange tilbyr også forskuddsbetaling via bank, hvor du får tilsendt en faktura som du så betaler, og varen sendes når butikken har mottatt pengene. Det er ikke vanskelig å tenke ut hvilken metode som går raskest. Og spesielt dersom du handler fra utlandet.

Tilbydere av kredittkort

Mange tilbydere av kredittkort har også et fordelsprogram og rabatter tilknyttet kortet de tilbyr. Såkalte bensinkort er et typisk eksempel på dette, som gir ganske brukbare avslag på drivstoff dersom du bruker det eller det kortet når du tanker opp bilen. Og med dagens priser på bensin og diesel kan det være merkbart mye penger å spare på denne måten. Andre bransjer som typisk bruker fordeler knyttet til bruk av kredittkort er reiselivsbransjen og flyselskap, enten de tilbyr gratis reiseforsikring hvis du bruker et spesielt kort til å betale reisen med, eller de tilbyr bonuspoeng.

Kredittkort på reise i utlandet

Særlig nyttig er det vel med kredittkort når du er på reise i utlandet. Og spesielt dersom du er innom mange forskjellige land på turen og disse landene ikke har valuta som går om hverandre. Kan bli mye unødvendig ferietid brukt i køer og banker for å veksle penger av slikt. I stor deler av Europa har vel dette blitt bedre etter innføringen av euro, men ellers i verden er det vel så som så. Et kredittkort på reise kan stort sett brukes som penger de aller fleste steder og trenger du kontanter er det vel stort sett enkelt å finne en minibank. Relativt trygt er det også, dersom du bare tar noen forhåndsregler.

Ulemper ved bruk av Kredittkort

Strengt tatt er det vel ikke så mange ulemper ved å eie og bruke kredittkort. Selvfølgelig kan det koste noe i årsgebyr, og det er utrolig irriterende når kredittkort plutselig slutter å virke på grunn av slitasje. Men den største ulempen er vel at bruk av kredittkort krever en del av deg som eier. Det er veldig fort gjort å glemme at det er lånte penger og at de faktisk må betales tilbake. Og lar du være å betale en måned eller bare betaler minstebeløp så kan kredittkortgjelden bli stor og rentene løper. I slike tilfeller kan de billige varene du kjøpte fort bli ganske dyre. Men som sagt så kan du unngå dette ved å betale hele det skyldige beløpet med en gang fakturaen kommer. Ler mer om kredittkortgjeld – eksempel om samlelån her.